tiistai 16. syyskuuta 2008

Kauneutta (?) kruunun hinnalla


Miss Brasilia 2008:n operaatiot:

- Rinnat (vaatekoko suureni koosta 38 kokoon 42)
- kaksi nenäleikkausta
- korvaleikkaus
- hampaat
- botox
- alimpien kylkiluiden poisto
- vatsan rasvaimu

Kerrassaan kuvottavaa! Hampaat vielä ymmärrän ja tissitkin jotenkin, mutta kylkiluiden poistot ja botoxin ruiskuttamiset menevät jo nuoren ja kauniin naisen kohdalla yli hilseen! Mikä mahtaa olla naisen asema maassa, jossa menestyminen omassa elämässä voi olla kiinni itsensä silpomisesta?!

Ehdin opiskella syksyllä 2007 ja keväällä 2008 harmikseni vain muutaman opintoviikon verran kehitysmaatutkimusta. Ei tarvitse kuitenkaan olla tohtorin tupsukelakkia päässään ymmärtääkseen myös naisen aseman ja kauneuskilpailujen välisen yhteyden. En tarkoita tällä yhteydellä pelkästään eräiden feministipiirien kantaa naisten esineellistämisestä, vaan etenkin Latinalaisessa Amerikassa länsimainen kauneusihanne ja sen mukanaan tuomat kauneuskilpailut koskettavat naissukupuolta myös muilla tasoilla. Naisten heikko asema monissa Latinalaisen Amerikan maissa on epäilemättä jo johtanut uudenlaiseen vaiettuun valkoiseen orjakauppaan, joka pyörii kauneusbisneksen ympärillä.

Ei liene täysin kaukaa haettua kuvitella yhtälöä, jossa suuren missi- tai mallifirman gangterien bongaajat kiertelevät Kolumbian ja Venezuelan syrjäkyliä etsien potentiaalista nuorta tyttöä, josta saisi koulutettua maan uuden menestyksekkään kauneuskuningattaren ja mahdollisesti myös supermallin. Köyhimmillä alueilla ei liene myöskään ihme, että vanhemmat lähettävät tyttärensä näiden missimogulien matkaan, jotka lupaavat tyttärelle ja perheelle maat ja mannut, jos ja JOS tytär sattuu menestymään kansallisissa ja kansainvälisissä koitoksissa. Naiset viedään pääkaupunkien missikouluihin prepattaviksi ja heille tehdään epäilemättä jo nuorella iällä kruunun vaatimat kauneusleikkaukset. Mikäli menestystä tulee kansallisissa kauneuskilpailuissa, unelmat voivat käydä toteen. Mikäli menestystä ei tule, todennäköisesti tyttö palaa takaisin maaseudulle nenä poskella ja huulet turpeina tai löytää sitten onnen jonkun armollisen herran näyttelymisuna pääkaupungista. Paineet menestymiseen ovat tästä syystä nuorelle naiselle suuret. Ei ole siis ihme, että he antavat silvotuttaa itsensä avaruusolioiksi niin kamalan usein.

Edeltävä on tietysti huomattavan karrikoitu esimerkki missibisneksen raadollisuudesta. Yleensä nuoren naisen väylä missiksi ei ole läheskään näin traaginen todellisuudessa. Tahdoinpa vain muistuttaa siitä, minkälaisessa maailmassa elämme. Suomessahan asiat ovat täysin toisin. Kyllähän Latinalaisen Amerikan meininkiin verrattavia esimerkkejä löytyy myös Amerikasta, jossa vanhemmat kasvattavat lapsistaan kauneuskuningattaria jo kapaloikäisestä lähtien. Päivänsäteistä tulee lapsimissejä, lapsimisseistä teinimissejä, teinimisseistä varsinaisia ja varsinaisista rouvamissejä. Tietääpä media kertoa mummomisseistäkin.

Miss Puerto Rico 2008:

Tämän päivän autot halkovat tuulta kuin vesipisarat ilmaa maahan tippuessaan. Myös tämän päivän kauneuskilpailuissa missit halkovat catwalkia todennäköisesti aerodynaamisempina kuin koskaan. Suomessa kauneuskirurgian päälle ei ole missikisoissa koskaan ymmärretty. Sitä pidetään jopa tuomittavana. Itse olen kuitenkin sitä mieltä, että mikäli kauneuskirurgiaan liittyy henkilökohtaisia syitä, silloin sen tulisi olla missillekin sallittua. Sen sijaan misseyden nimissä ei kenenkään tulisi lähteä itseään leikkelemään. Se, jos mikä, kertoo naisten aseman heikkoudesta. Surullista kyllä, kansainvälisten kauneuskilpailujen osanottajakaartin ulkomuoto kertoo myös kansainvälisen naisten aseman hauraudesta.

Ei ole yllätys, että valitsin esimerkikseni juuri Brasilian 22-vuotiaan Natália Anderlen. Brasiliassa tehdään nimittäin Yhdysvaltain jälkeen eniten maailmassa kauneusleikkauksia henkeä kohden. Vuonna 2004 Brasiliassa suoritettiin arviolta noin 800 000 kauneusleikkausta, joista noin 13 prosenttia kohdistui alle 18-vuotiaisiin lapsiin ja nuoriin. Brasilian Natália Anderle ja Puerto Ricon Ingrid Rivera eivät sijoittuneet 15 kauneiman joukkoon Miss Universum -kilpailussa Vietnamissa tänä vuonna. Venezuelan voittajatytön lisäksi 15 kauneimman joukossa oli tyttöjä Kolumbiasta, Dominikaanisesta Tasavallasta ja Meksikosta. Kaikki Latinalaisen Amerikan maita, joissa naisten asema on jo ennestään alueesta riippuen heikko tai korkeintaan tyydyttävä.

Tässä tekstissäni en käsitellyt esimerkiksi Afrikan sekä Etelä- ja Kaakkois-Aasian maita, joissa naisten asema on erityisen huono, koska kyseisillä alueilla ei ole suurta missibisneksen ympärillä pyörivää koneistoa verrattuna Karibian sekä Väli- ja Etelä-Amerikan alueisiin. Kauneusleikkausbisneksen mukaantulo (liekö sitten sponsoroituja leikkauksia) on tullut kyllä suuremmassa määrin myös Aasiaan. Eurooppa on Itä-Eurooppaa lukuunottamatta pysynyt missikilpailuissa kauneusleikkausten kanssa jokseenkin hyvän maun rajoissa. Kauneuskilpailujen arvot ovat selkeästi muuttuneet kylmempään suuntaan. Kilpailu kovenee, joten myös panokset bisneksessä kovenevat vuosi vuodelta.

1 kommentti:

Katri kirjoitti...

Totahan se touhu surkeimmillaan on. :( Tulee ihan paha mieli, kun katsoo jotain 18-vuotiaita leikeltyjä missikoneita. Tuo Miss Brasiliakin oli haastatteluvideossaan jotenkin symppiksen oloinen, joten sääliksi käy. Moni varmaan kokee, ettei ole muuta mahdollisuutta menestyä. Eikä varmaan aina olekaan.