maanantai 8. syyskuuta 2008

Viidet missikisat - viisi muistoa

Miss Suomi 1988

Amerikka oli silloin saapunut koleaan Pohjolaan, kun komeakroppaisen säihkysilmäisen Barbien, Nina Björnströmin päähän kiinnitettiin Suomen kauneimman naisen kruunu. Tuo on tiettävästi ensimmäinen kristallinkirkas muistoni kauneuskilpailuista. Vielä tuohon aikaan en ymmärtänyt kauneuskilpailujen päälle juurikaan, vaan lähinnä tuo viihdetapahtuma kuului perheemme jokavuotisiin "pakkoihin" yhdessä Euroviisujen ja Syksyn Sävelien kanssa. Tuo kilpailu tuo mieleen myös muistoja mummon ruskeasta tv-toosasta, joka otti toimiakseen vasta napakalla iskulla keskelle otsaa - ja senkin jälkeen kuva alkoi näkyä vasta minuuttien kuluttua. Tuo rujo rakkine tarjosi minulle kuitenkin ensimmäisen kauneuskilpailumuiston.


Miss Skandinavia 1991

Varsinainen missikisafanaatikko minusta tuli 1990-luvun alussa. Hörhöyttä kesti ehkä 4-5 vuotta, kunnes murrosikäisenä päätin, etteivät missikisat sovi ikäiseni pojan tv-viihdeohjelmistoon. Sen sijaan Euroviisuista en päässyt koskaan eroon. Erityisen hyvin mieleeni on jäänyt Miss Skandinavia 1991-kilpailu, joka oli ensimmäisiä VHS-kasetille nauhoittamiani kauneuskilpailuja. Tuohon aikaan, ehkä hieman yllättäenkin, missikisat olivat minulle se #1 -viihde ja euroviisut tulivat selvänä kakkosena. Kaseteiltani löytyi niin Miss Model of the World -kilpailuja kuin Suomessa televisioitu Miss America -kilpailukin. Näiden lisäksi tietenkin kaikki muut suurimmat kansainväliset ja kotimaiset kilvat. Teini-iän vuosina nuo nauhoitteet tosin tuhottiin nauhottamalla päälle ilmeisestikin mielestäni ikäiselleni sopivampaa ohjelmistoa.

Vuoden 1991 Miss Skandinavia-kilpailu on jäänyt mieleeni monestakin syystä. Ei ainoastaan Sirpa Viljamaan upeiden glamourin ja väkevän camp-henkisten juontojen takia, vaan myös Nina Björkfeltin, minun kaikkien aikojen Miss Suomi-perintöprinsessani takia. Ninahan sen komeimman kruunun sitten vei. Vielä vuosia myöhemmin osasin tapailla ulkoa Sirpan juontoja ja äänenpainoja: "Asta Sigriduuur Einarsdottir". Miss Skandinavia-kilpailu oli tuohon aikaan tyylikkään ja arvokkaan oloinen kauneuskilpailu, joka mittelöitiin useana vuonna Turun Rantasipi Ikituurin kongressitiloissa juhlavan punaisella lavalla ja hehkuvan MS-kyltin alla, soveliaan yksinkertaisena, yksinkertaisen tyylikkäänä. Yksinkertaisen tyylikkäitä olivat myös nuoret neidot. Eivät ole nykyään missitkään niin kuin ennen, täytyy todeta, vaikka toki Miss Skandinavia-kilpailuun harvemmin lähetettiinkään niitä muiden Pohjoismaiden kaikkein kauneimpia, Suomea lukuun ottamatta tietenkin. Oli miten oli, Nina Björkfelt oli illan kuningatar ja mikä jottei - olihan hän vuonna 1990 Miss Maailma-kilpailussa viiden parhaan joukossa.


Miss Universum 1992

Vuoden 1991 Lupitan kilpailutkin jollain tavalla muistan, mutta yksi kaikkien aikojen kauneuskuningattarista kruunattiin Bangkokissa, Miss Universum 1992 -kilpailussa. Michelle McLean oli tuolloin Jumalattareni ja on sitä yhä. Erityistä nostalgiaa kilpailuun toivat Kirsi-Marja Niemen hassunhauskat selostukset, josta olisin mielelläni toivonut perinnettä tulevillekin vuosille. Mielestäni 1990-luvun alun Miss Universum -kilpailut olivat vielä sellaiset, jotka tursusivat glamouria ja aitoja kaunottaria. Nykyisin voittajalta odotetaan jo lähes kliinistä täydellisyyttä. Michelle McLean oli juuri klassinen kaunotar. Itse olen verrannut häntä Anne Pohtamoon, jonka kanssa olivatkin tuohon aikaan kuin kaksi marjaa, vaikka ikäeroa Annella ja ikäistään huomattavasti vanhemman oloisella Michellellä oli jo 18 vuotta. Ehkäpä vuosittaisen glamour-annoksen väheneminen ja kaupallisen muovimaisuuden lisääntyminen vei minulta sitten sen viimeisenkin innon katsoa kauneuskilpailuja. Pidin laskujeni mukaan kauneuskilpailujen säännöllisestä seuraamisesta kahdeksan vuoden tauon. Hyi minua!


Miss Universum 1996

Kun 2000-luvun taitteen jälkeen aloin kysellä tuttavilta missitallenteita eri vuosilta, oli Miss Universum 1996 -tallenne ensimmäisiä, joita näin. En muistanut nähneeni Lola Odusogan upeaa esiintymistä koskaan aiemmin, Alicia Machadon voitosta puhumattakaan. Miss Universum 1996 -kilpailu oli kuitenkin jo huomattavan erilainen verrattuna neljä vuotta aikaisempaan Michelle McLeanin kilpavuoteen. Camp-henki oli vuonna 1996 lähes kokonaan syrjäytetty ja pikkusiskotkin oli iltapukukierrokselta heivattu johonkin. Järkytys oli valtava. "You are my star" -pikkusiskobiisi oli niin itkettävän hyvä! <3> jalat-maassa-ihminen (jos jotain kiinnostaa Tarynin kuulumiset).


Miss Maailma 2002

Tartossa aloin seurata kauneuskilpailuja oikein urakalla taas pitkästä aikaa. Suomessahan kansainvälisiä kauneuskilpailuja ei oltu näytetty enää miesmuistiin. Virossa sen sijaan oli mahdollisuus katsoa sekä Miss Universum- että Miss Maailma -kilpailuja. Kolmen tunnin ajan vääntelin antennia eri ilmansuuntiin, jotta saisin Miss Maailma -kilpailun 2002 näkymään. Viron televisiolle kilpailut juonsi Viron euroviisukarsinnoistakin tuttu viihdetoimittaja Marko Reikop. Viron televisiossa oli näytetty jo usean päivän ajan "esikatseluja" Miss Maailma -kilpailuista ja minä tietysti opiskelijaelämääni tylsistyneinä tein myös omat listani noiden videoklippien perusteella. Muistaakseni jatkoon päässeissä oli minun listallani ainoastaan kolme samaa kuin tuomareiden listoissa. En tuohon aikaan ymmärtänyt vuoden 2004 euroviisupostikorteista tutun turkkilaisen Azra Akininkaan Miss Maailma -titteliä. Suomelle ei tuona vuonna menestystä tullut, mutta vuoden 2004 Miss Maailma -kilpailua voidaan pitää jonkinlaisena uuden eran alkuna omalle missifaniudelleni.


Tämän vuoden Miss Universum -kilpailu tarjosi mielestäni hieman paluuta 80- ja 90-luvun alkuun. Kilpailussa oli taas värikkyyttä ja ihan reilua camp- ja kitsch-henkeä havaittavissa. Tänä vuonna myös voittaja sekä ensimmäinen perintöprinsessa olivat suuresti mieleen. Missifaniudellekaan ei näy näillä näkymin loppua.

2 kommenttia:

Katri kirjoitti...

Vastasiko se Taryn sulle jotain? Muakin houkuttaisi laittaa sille viestiä Facebookissa, mutta se varmaan pitäisi mua ihan pönönä. :D

ToniVoni kirjoitti...

En mä oo siltä mitään vastausta saanu... :(