torstai 14. toukokuuta 2009

Toisen semifinaalin kenraaliharjoitus

Terveisia harvinaisen sateisesta Moskovasta! Kuulemma samankaltaista ilmaa on luvattu loppuviikoksikin. Ilmeisesti Siperian tuulet puhaltavat. On tuolla sen verran kylma.

Toissapaivan semifinaali sujui ennakko-odotuksista huolimatta melko mukavasti. Toisen semifinaalin alussa soitetaan venalaisittain sovitettuja legendaarisia euroviisuja. Lavalla nahdaan matryoshka-nukkeja eli suomalaisittain maatuskoja, jotka loistavat eri vareissa. Venajan voittolaulun balalaikkaversion soidessa lavalla tanssii jaakarhuja ja tavallisia karhuja. Juontajat ovat vielakin mielestani melko tonkkoja, joskin juonnot tuntuvat sujuvan talla eraa hieman paremmin. Naispuolinen juontaja tuntuu olevan vielakin rlunttien tarpeessa.

- Ensimmaisena lavalle nousee Kroatia. Kroatian sininen lava on taytetty laulaja Igorin lisaksi viidella eteerisella kaunottarella, kaikki mustiin puettuja. Koreografiassa on nayttava V-muodostelma ja laulun kertosaetta tehostetaan kasiliikkein. Igorin laulu sujuu mukavasti, mutta Andrean laulu tuntuu valilla menevan uikutuksen puolelle. Luulen, etta tassa on silti mahdollinen finalisti. Lopun kailotukset tuntuvat tosin menevan Igoriltakin huutamisen puolelle. Taustalaulut toimivat kuitenkin hyvin.
- Toisena nahdaan ja kuullaan tyttoenergiaa Irlannista. Irlannin laulu on miksattu jotenkin erikoisesti, nimittain bandin "soitto" kuuluu melkolailla kovemmalla volyymilla kuin levyversiossa. Laulaja Sinead on puetto punk-henkisesti revittyihin leggingseihin, punaiseen polvimittaiseen tunikan ja t-paidan yhdistelmaan (kertokoon joku muodin asiantuntija, miksi tuollaista on tapana nimittaa). Laulu sujuu mukavasti ja Sinead nayttaa ikaiseltaan kerrankin. Kuitenkaan en jaksa uskoa taman lapimenoon. Lava loistaa rock-henkisesti keltaisissa konserttivaloissa. Pyrotekniikan ja tuulikoneen voimaan luotetaan myos vihrealla saarella.
- Latvia rajayttaa yleison kolmantena.... tai sitten ei. Lava on toistaiseksi toisen semifinaalin hienoin, varikkaan vauhdikkaat sinisena ja punaisena seka loistavat taustat. Intarsin ja taustalaulajatarten laulu sujuu vaihtelevaan savyyn ja ylle on Intars pannut tyylikkaan mustaa, pinkki kravatti ja vanhoja kunnon rintamerkkeja. Vahan turhan sekavaksi menee taman hitin ulospano. Kovin vaikea uskoa tamankaan jatkopaikkaan, vaikka samasta semifinaalista ystavia loytyykin aanestamaan.
- Avautuuko Serbian vitsi minulle talla eraa. Olisi aika! Ollaanhan jo semifinaalin kynnyksella. Serbian muka-hauskasta esityksesta on taidettu saada semifinaaliin jo oikeastikin vahan hauska. Taytyy sanoa, etta laulajan tukka on kylla eksoottisuudessaan katseita keraava. Artistilla on paallaan keltainen saamiskan oloisesta kankaasta ommeltu bleiseri. Taustan musisoijat ja "tanssijat" ovat harmaa-valkoisissaan. Ensimmaisen minuutin jalkeen tamakin vitsi on jo nahty. Jos Eurooppa lampenee keskinkertaiselle biisille, vitsille ja laulamiselle, niin tassa saattaa olla potentiaalinen finalisti. Yleisolta irtoaa Serbialle korkeintaan ystavallishenkiset aplodit.
- Meil ois nyt se Puala. Lidia esiintyy kuin joku isompikin Celine Dion, mutta valitettavasti vireet ovat jalleen taysin kateissa ja laulu on erittain epavarmaa. Esitys on sinansa tyylikas. Pari tanssijaa valkoisissaan, samoin taustalaulajat. Nayttaa Lydiakin valkoisessa veistoksellisessa iltapuvussa viihtyvan. Onko turhan paljon vartijana kuitenkin?! Varmasti hyva levylaulaja tama nainen, jonka aanialaksi vaitetaan nelja oktaavia. En silti osta tata pakettia.
- Vuorossa ehdoton ennakkosuosikki Norja, joka sai yleisolta jo lampimat aplodit ennen esitystaan. Alexander nayttaa melko vapautuneelta, joskin ilmeet tuntuvat kovin etukateen harjoitelluilta. Esitysta ei ole juurikaan muutettu itse esikatseluvideosta. Lava on mielestani hyvin sekava. Taustalla on taloja, kuu ja tahtia sinisella pohjalla. Paallaan lavan miespuolisilla on mustaa ja valkoista, taustalaulajanaiset ovat reilusti aniliinissa. Mutta voittaako tama sittenkaan? Ei valttamatta ehka edes semifinaaliaan. Kovin ponnettomalta tuntuu.
- Mainoskatkon videolla fiilistellaan vanhoja euroviisuja. Haastateltavina ovat jopa mm. Dana International, Lys Assia ja Ruslana.
- Seitsemas maa on Kypros. Kyproksen artistin lauluaani on ollut suuri mysteeri. Viikon varrella eri juhlissa 16-vuotias Christina on jo nayttanyt taitojaan esiintyjana ja artistina positiivisessakin mielessa. Live-tilanteessa aanen heikkoudet toki korostuvat, mutta mielestani Christina sailyttaa silti laulussaan herkan otteen ja esiintyy oivallisen hyvin! Christinalla taustalaulajineen on valkoiset asut ja koreografiaa toteutetaan valkoisten valaistujen palikoiden paalta. Lavan tausta on jalleen kerran sininen. Taustalle heijastetaan myos erilaisia kuvioita. Toimii ihan mukavasti livena, mutta mielestani laulu kaynnistyy yha liian hitaasti.
- Slovakia esiintyy kahdeksantena. Nela esiintyy valkoisissaan ja miespuolinen artisti on puettu hieman tylsastikin tummaan pukuun. Lavalla nahdaan kynttiloita ja kultakoristeisia tauluja. Vielakin Nelan laulu tuppaa menemaan vahan huutamiseksi. Dramaattista tulkintaa tama toki on - ja sellot soivat taustalla! En jaksa uskoa Slovakian finaalipaikkaan, vaikka yleiso bravota huutaakin.
- Yhdeksantena Tanska. Tanskan pojalla on yllaan tummanharmaa liivi ja vaaleampaa savya olevat farkut. Jotenkin tuon Bricnkin herran karisma ei jaksa vielakaan tulla ruudun talle puolelle. Lava on melko tumma, mutta valkkyy valkoisissa valoissa. Laulullisesti tama harjoitus ei ole Brinckin parhaita. Vireet ovat kadoksissa ja muunkinlaisia aaniongelmia on havaittavissa. Muutenkin vaikean nakoista laulamista. Pyrotekniikkaa on kaytossa myos tassa esityksessa.
- Pulkannaru ehti seota tassa valissa jo taas juonnoissa kertaalleen, mutta emme ehdi sita sen suuremmin murehtimaan, silla vuorossa on Slovenia. Lavan taustassa on jousia ja nuottipapereita pornon punaisella pohjalla. Miehet ovat tyylille sopivasti siisteissa puvuissa. Ainakin viela semifinaalivaiheessa Slovenian Martina kajauttaa laulunsa sloveniaksi ja englanniksi. Hieman tylsyys alkaa jo uuvutaa ihmista ensimmaisen 1,5 minuutin kohdalla, mutta sitten verho repeytyy ja saadaan vihdoin beigeen sukkahousukankaaseen iltapukuun puettu Martina myos nakyviin. Jestas, etta tuolla lavalla taas tuulee...
- Tayden kympin on esiintymisnumerokseen saanut Unkari. Pukutemppuja on luvassa tassa esityksessa. Unkarin poika on viihtynyt selkeasti laulutunteja enemman kuntosalilla. Miehella on yllaan vihreat farkut ja paita, jonka varia on mahdoton kuvailla. Artistia vasten kyhnyttaa kolmesta eri ilmansuunnasta kolme blondia, jotka on puettu pinkkiin ja tipunkeltaiseen. Kieltamatta tarttuvat ja iloiset koreografiat voltteineen paivineen, mutta riittaako se? Ehkapa. Pakkohan tastakin semifinaalista on silti saada 10 laulua finaaliin asti. Tausta on tassa esityksessa sini- ja punasavyinen. Ei mielestani tayden kympin esitys kuitenkaan.
- Yhdestoista lauluesitys tulee eksoottisesta Azerbaidzanista. Ayselillaan on yllaan valkoinen laahuksellinen roiskelappa ja musta-valkoinen korsetti seka puolitoista kiloa helyja molemmissa ranteissa. Ayselilla on lisaksi jalassaan yksi kultainen sukka. Arash on tyylikkaan musta-valkoisissa. Laulullisesti Aysel hoituu tyotehtavistaan erinoimaisesti, mutta Arash voisi ketkutukseltaan keskittya enemman laulupuuhiin. Tuli on oleellinen elementti lavaesityksessa ja lava on muutenkin puna-keltainen. Kovin jankkaava esitys eika mitenkaan rajayta tajuntaa, vaikka yleiso reagoikin mukavasti.
- Seuraavana Kreikka. Kreikka on panostanut huomattavan paljon tanakin vuonna koreografisiin elementteihin. Alun omituiset kasiliikkeet vaikuttavat lahinna korneilta ja Sakis tyohonsa hieman yli-ikaiselta. Nojaa. Ehka nyt on hanen viimeinen aikansa kokeilla, josko viisumenestysta olisi viela tulossa. Sakis ketkuttaa ja pomppii kokovalkoisissa, kun taustalaulajat on verhottu mustiin. Koreografian timingit tuttuvat melkolailla tokkivan ainakin harjoituksessa. Esityksensa aikana Sakis hyppaa tyylikkaasti korkeuksiin, liikkuu kavelematta ja nojautuu hiihtositeiden kaltaisten varkkien avustuksella eteen ja taakse. Vahan ehka liikaa yhteen kolmiminuuttiseen minun mieleen. Laulu sujuu ihan mukavasti ja taustalla nahdaan sinista ja hopeasavyja.
- Liettuaan jatkuu musiikkimatkamme. Sasha Son soittaa tyylikkaana flyygelinsa takana sinisavyisella lavallaan, lavan screeneissa valkahtelevat valilla myos flyygelin koskettimet. Kovin kauaa ei Sasha jaksa flyygelinsa aaressa istua, vaan lahtee liikenteeseen jo heti ensimmaisen kertosakeen jalkeen. Hienoista yliyrittamista ehka havaittavissa, mutta parempi niin pain. Saattaa olla mahdollinen finalisti, vaikkei tuo englanti varmasti artistin vahvimpia kielia olekaan. Lopussa kuullaan kertosae viela liettuaksi ja saapa Sasha sytytettya tulenkin kouraansa laulun lopussa.
- Moldovasta kuullaan seuraava. Nelly on puettu kansallishenkisesti royhelopaitaan ja limenvihreaan kirjailtuun korsettiasuun. Taustatanssijamiehet reilusti kansanasuissa myos. Laulu nayttaa Nellylta ainakin sujuvan. Lava hohkaa punaisena valkoisissa ja vihreissa etnohenkisissa kuvioissa. Tanssikoreografiat on tahan lauluun myos poimittu ilmesimmin moldovalaisesta kulttuurista. Jostain kasittamattomasta syysta tahankin esitykseen on lisatty tuulikone. En vasy ihmettelemasta, miksi ihmeessa. Kyllahan tukka saa kyytia tuossa tanssikoreografiassa jo muutenkin.
- Albaniaan menkaamme! Lava on ainakin jo heti aluksi taman semifinaalin mielenkiintoisin. Kejsilla on paallaan tyttomaista vaaleanpunaista. Taustatanssijana toimii kokovihreaan (kasvoja myoten) verhottu mies, jonka tehtava tassa esityksessa jaa ainakin minulla hieman hamaran peittoon. Laulullisesti Kejsi suoriutuu erittain hyvin, taysin ilman minkaanlaisia ongelmia. Hienoista yliyrittamista jopa esityksessa, mutta parempi toki sekin kuin maan karsinnassa tai esikatseluvideossa nahty saalittava vahaeleisyys. Tassa esityksessa on mukavan vauhdikas koreografiakin - ja tuulikone, kuinkas muuten. Lavan yleisilme on punainen. Lopussa kohotaan korkeuksiin, niin modulaation keinoin kuin koreografisinkin.
- Paussia pukkaa ja green roomin mies puhuu.
- Ukraina esiintyy kisassa seuraavana. Mikali oheisrojun maaraan on uskominen, niin Ukraina on jo varma voittaja. Lahes joka toisella ihmisella hallin ymparistossa on paallaan joko "Anti-Crisis Girl" -paita tai sitten "Fuck the Crisis" -paita. Ukraina luottaa taas vahvaan lavaesiintymiseen ja lavalle onkin roudattu kolme kappaletta metallisia rataspyoria, sisallaan Svetlana ja pari tanssijaa, kuinkas muuten. Tankotanssia ja akrobatiaa Svetlana tarjoaa meille kirkkaanpunaisessa kimaltelevassa roiskelapassa ja tummissa loistavissa polvenylisaapikkaissa. Taustatanssijat on puettu antiikin Rooma-henkisiin sotilasmukaelmiin, jotka ovat suorastaan rivot! Esityksen aikana Svetlana nahdaan rumpujenkin takana. Jos tama ei ole finaalissa kolmen karjessa, niin syon Azerbaidzanin promolippiksen.
- Seuraavana Viro. Viron Sandra on puettu kiiltavaan mustaan iltapukuun. Lava on totuttuun tapaan sinisen eri savyissa. Laulu sujuu, tytto nayttaa natilta ja sellot soivat taustalla. Yksinkertaisen tyylikas! Lopun tuulikonetta en taaskaan ymmarra. Esikatseluvideosta poiketen Sandra jopa hieman flirttailee kameralle. Viro sai lehdistokeskuksesta lampimat aplodit - ja niita lapytyksia ei ihan kaikille jaetakaan!
- Semifinaalin viimeisena esiintyy Alankomaat. Voi ukkoraasut sentaan! Kimaltavaa on paalla kovin, mutta se tietysti vain korostaa sita faktaa, etta nama miehet ovat parempiakin paivia nahneet. Esitys on kaikkinensa korni ja ponneton, mahdollinen nollakerholainen. Koreografinen plussa sanottakoon esityksen huumoripuolesta ja taustatatien kanssa flirttailusta, mutta silla ei viela pitkalle potkita. Jos jotakin nyt kiinnostaa, niin sanottakoon viela, etta lavan tausta on sinisen savyissa.

Valiaikanumerossa tylsahkosti tanssia ja hilipatipippanmusiikkia.

-THE END-

2 kommenttia:

Unknown kirjoitti...

kiitos kommenteista toni!

Unknown kirjoitti...

Taa toinen semi vaikuttaa niin huonolta, etta Hollantikin saattaa paasta lapi, riippuu aanestyskayttaytymisesta. Oishan se kiva kanssa ihmisille.