lauantai 16. toukokuuta 2009

Finaalin kenraaliharjoituksen kommentteja

Kello 15 alkaen reaaliaikaisia kommentteja harjoituksista!

SISALTAA PALJASTUKSIA, JOTEN LUKEMINEN OMALLA VASTUULLA ;)

Vuoden 2009 Euroviisujen finaali alkaa Cirque de Soleil -sirkuskokoonpanon upealla showlla, joka sisaltaa runsaasti upeaa akrobatiaa, tanssia ja mystiikkaa. Kaikki on toki sovitettu venalaiseen kulttuuriin istuvaksi. Kuvissa nahdaan taas maatuska-nukkeja ja neuvostoaikaisia, samoin kuin modernkinkin Venajan symboleja. Taustalla soi drum 'n bass -henkinen musiikki oopperalaululla. Esityksen jalkeen tutut viime vuoden voittosavelet tayttavat salin ja Dima Bilan lentaa hallin halki lavalle, josta han juoksee vastatuuleen esteiden lapi kotiyleison eteen. Nayttavan alun paatteeksi kuullaan lopulta viime vuoden voittoisa "Believe", jonka Dima esittaa mm. lavalla maaten, kuinkas muuten. Esityksen aikana lava hohtaa punaisena, Diman taustalla on tanssijoita ja viulisteja valkoisissaan ja savayttavina elementteja kaytetaan Diman nayttavan sisaantulon hidastusta. Esityksen jalkeen lavalle saapuvat juontajat Alsou ja Ivan Urgent. Alsou on pukeutunut lampiman keltaiseen ja Ivan on tavallisessa mustassa puvussa. Juonnossaan Alsou vaittaa auringon paistavan helteisessa Moskovassa. HAH! Olenko mina samassa kaupungissa?! :D

- Ja show alkaa Liettualla. Taman vuoden viisufinaalin alussa on kovin monta balladia, joka saattaa alkaa puuduttaa katsojia viimeistaan ensimmaisen viiden laulun jalkeen. Kannattaakin siis tyhjentaa jaakaappi suoraan kotikatsomon viereen, ettei tarvitse juosta jaakaapille kesken kaiken. Liettuan esitys on totutun tyylikas, mutta en usko suurta menestysta Liettualle. Laulun loppu lauletaan venajaksi, kuten semifinaalissa (vaikka mina sita liettuaksi aluksi luulinkin).
- Balladien putki jatkuu Israelin laululla. Semifinaalissa Israelin lauluosuudet menivat huutamiseksi etenkin kiharatukkaisemman Noan osalta. Talla eraa laulut on ilmeisesti miksattu niin, etta myos Miran aani paasee paremmin kuulumaan. Jostain syysta aanet kuulostavat hieman vasyneilta ja kaheilta. Vanha rentous puuttuu.
- Finaalin esiintymisjarjestyksen mukaan kolmantena esiintyy ensimmainen viidesta suorasta finalistista eli Ranska. Ranskan Patrician aikana yleiso suorastaan mylvii. Patricia on tummassa silmameikissa ja yksinkertaisen tyylikkaassa tummansinisessa polvimittaisessa asussa, toinen olkapaa peitettyna. Lavalle on pyritty tuomaan intiimimpaa meininkia ja siina on osin onnistuttukin. Talla kertaa vahemman on enemman. Yksinkertaisen tehokas esitys, mutta onko esiintymisjarjestyksessa liian alussa voittaakseen?
- Balladiputken katkaisee hetkeksi Ruotsi. Malena saa jo alussa osakseen lampiman yleisovastaanoton. Kuten useimmilla muillakin mailla, Ruotsillakin esitys on sailynyt taysin samana semifinaaliesitykseen nahden. Jostain syysta tanaan Ruotsin esitys ei kuitenkaan jaksa erityisemmin sykahdyttaa. Onko flopin paikka?
- Seuraavaksi esiintyy Kroatia. Kroatia ja Bosnia ovat ainoat entisen Jugoslavian maat taman vuoden finaalissa, joten nama kaksi maata tulevat varmasti jakamaan myos koko Balkanin alueen pistesaaliin. Luulen, etta vertailussa Kroatia tulee haviamaan kylla Bosnialle melkoisesti. Laulullisesti keskinkertaista ja savellyksena kaunis, mutta tassa seurassa varsin unohdettava.
- Kroatian peraan pistetaan vahan raikkaamman puoleista sekamehua mukiin. Esiintymisvuorossa on Portugali. Eilisen vasyneen kenraaliharjoitusvedon jalkeen Daniela tuntuu olevan nyt taysin vireessa, niin laulullisesti kuin visuaalisestikin. Taustahanuristin hymy ei sen sijaan ole hyytynyt missaan vaiheessa. Viisuviikon ilopillerit. Toivoisin kovasti naille symppiksille menestysta, mutta veikkaanpa, etta liian etnoviisuksi menee yleiseurooppalaiseen makuun.
- Portugalista jalkeen paastaan fiilistelemaan Islannin kauniin balladin tahdissa. Yleison reaktio oli ainakin jo aluksi hyvin positiivinen. Laulullisesti myos Yohanna kuulostaa hieman vasahtaneelta vai saasteleeko sitten paukkujaan finaaliin. Jotenkin tama balladi on niin tehokas, etta pienet virehairiot eivat tassa edes haittaa. Menestyksen kannalta tama kilpailun kaunein balladi on valitettavasti aivan liian alkupaassa esiintymisluetteloa. Kymmenen joukkoon tata korkeintaan uskaltaa veikata. Yohanna puhkeaa ehdottomasti kukkaansa yleison ja kameroiden edessa. Upea on.
- Illan ensimmainen jalan vipatus tullaan kokemaan vasta tassa kohden kilpailua, kun Kreikan Sakis astuu lavalle. Jostain syysta aanet on miksattu jotenkin "tynnyrimaiseksi", joka ei ole hyva uutinen, varsinkaan kun Sakis ei tunnetusti ole mikaan miespuolinen Whitney Houston. Yleiso rakastaa tietenkin moisen balladiputken jalkeen tallaista rynkytysta ja tama on ehdottomasti esiintymisluettelon alkupaan pistesampo. Esitys toimii hyvin, mutta yha tassa on minun mieleeni vahan liikaa koreografisia elementteja. Kaiken lisaksi Sakis ei tahdo oikein itsekaan pysya perassa koreografioissaan.
- Tasta eteenpain tuleekin sitten enemmassa maarin rynkytysta - ja seuraavaksi Armenia. Semifinaalissa tuntui, etta Armenia on menettanyt tenhonsa, mutta taas tuntuu toimivan. Olisiko syyna juurikin tuo balladiputki. Timing-ongelmaa on tytoilla hieman, mutta muuten sujuu laulullisesti ja esityksellisesti mukavasti. Eikohan tama hauska etnohumppajollotus puolen valin paremmalta puolelta tulosluettelosta loydy.
- Nyt on isantamaan, Venajan vuoro - ja yleiso huutaa luonnollisesti hurmiossa. Edellisen vuoden voittajana Venaja on tietenkin suora finalisti. Venajan lava on hyvin mielenkiintoinen. Anastasian taustalla ovat kuvassa hanen ovat kasvonsa, jotka puhkeavat itkuun laulun loppupuolella. Se "oikea" Anastasia on pukeutunut valkoiseen veistosmaiseen kokopitkaan iltapukuun, joka muistuttaa hieman verhoja tai pussilakanaa. Anastasia suoriutuu loistavasti pateettisesti esityksestaan ja yleiso on samaa mielta. Tuskin voittaja-ainesta tana vuonna siltikaan.
- Seuraavaksi Azerbaidzan. Arash on yha taman duon heikoin lenkki, silla herran vireet ovat olleet hakusessa Azerbaidzanin laulunjulkistuksesta lahtien. Sahakalle Ayselille sen sijaan toivoisi menestysta, vaikka talla kertaa myos hanella laulu oli totuttua heikompaa. Loytyisipa Suomestakin yhta kauniita nuoria ja lahjakkaita naispoppareita. Vahan yllatykseton on Azerbaidzanin laulu enka jaksa uskoa Azerbaidzanin karkitilaan ainakaan.
- Vuorossa finaalin toinen ex-Jugoslavian maa eli Bosnia-Hertsegovina. Bosnian esitys on yha erittain visuaalinen, mutta vasymisen merkkeja on kuultavissa tamankin artistin aanessa. Hyva veto silti - ei erityisen suurta muutosta edellisiin esityksiin nahden. Bosnia sai yleisolta ehka toistaiseksi harjoituksen suurimmat aplodit.
- Taukoinsertissa ylistettiin venalaisten laulunlahjoja ja insertin jalkeen siirrytaan tarkastelemaan Moldovan Nelly Ciobanun laulunlahjoja. Kyllahan tuolla aanella ainakin lehman kotiin kutsuu. Ei tasta laulusta liene muuta sanottavaa talla eraa, paitsi etta lehdistokeskuksen aputytot nayttivat tasta innostuvan. Herran haltuun.
- Sitten saapuukin Chiara Maltalta esittamaan kolmannen yrityksensa, mutta luulen, ettei tamakaan jarin voittoisa yritys ole. Vaikka laulusta pidankin, niin tassa seurassa hieman vessabiisiksi jaa. Hyvin laulaa ja yksinkertaisen tehokkaasti esiintyy kylla. Onhan naita balladeja kuultu jo 90-luvulla ja aiemminkin.
- Viron Urban Symphony esiintyy seuraavaksi. Kovin on lavalla tuulista jalleen ja ihan tukka putkella joutuu Sandra esiintymaan. Laulullisesti Sandra on jopa ehka parantanut esiintymistaan, timingin osalta etenkin. Sen sijaan savelpuhtaus karsi hieman talla eraa. Viisuviikon ehdottomasti varmimpia esiintyjia on Sandra kuitenkin. Tassa harjoituksessa esiintyminen oli hieman vahaeleisempaa kuin semifinaalissa ja flirttailu oli jatetty vahemmalle, vaikka tyttomaista huuli- ja silmapelia oli nahtavissa piirun verran nytkin. Nahdakseni kuvakulmia oli hieman muutettu mm. siina kohdassa, missa Sandra tarttuu viuluunsa.
- Vuorossa Tanska, joka saa teinitytot kirkumaan jo heti alkuunsa. Olen joutunut viikon aikana pyortamaan sanani Tanskan Brinckista useampaankin otteeseen, silla jonkinlaista imua tassa nayttaa olevan ja nayttaahan tuo taitavan flirtin vallan samaan tapaan kuin Viron Sandrakin. Laulullisesti keskitieta (esikuvaansa?) Ronan Keatingia mukaillen liikutaan. Enpa ole Ronania edes taalla nahnyt, vaikka biisin tekijatiimiin kuuluukin.
- Seuraavaksi kolmas ja ehdottomasti huonoin suora finalisti eli Saksa. Hopeisissa paljettipoksyissa mauttomasti meille esiintyy tama puunattu poika. Tissimannekiini, burleski-taiteilija Dita von Teese on myos esityksessa ja eipa tama laulu esityksineen meille juuri mitaan ilman Ditaa tarjoaisikaan. Tosin talla kertaa ei nahda edes tissia. Migreenin puolelle menee.
- Turvotus Turkin Hadisen naamasta nayttaa toistaiseksi laskeneen. Laulullisesti tama harjoitus tuntuu sujuvan huomattavasti paremmin kuin semifinaalissa ja aiemmissa harjoituksissa, tosin melkolailla taustalaulajien varassa ollaan vielakin. Kylla se vain niin on, etta Turkki tullaan nakemaan finaalissa - ja mahdollisesti korkeallakin. Lehdistokeskus ei jaksa innostua, liveyleiso nakojaan senkin edesta.
- Sitten Albaniaan. Yha voin vaittaa Kejsin olevan naiden viisujen varmin artisti ikavuosistaan huolimatta. Pidan myos pienena ihmeena sita, etta ujosta tonkkosuolatusta muikusta on saatu moinen keimaileva yon kuningatar naille areenoille. Kisavasymysta on toki Kejsillakin nahtavilla, mutta toisin kuin muilla, hanella se nakyy - ei juurikaan kuulu (lopun muutamia vireongelmia lukuunottamatta).
- Sitten suursuosikki Norjaan. Viela viisuviikon alussa Norja sai lehdistokeskuksestakin mahtiaplodit. Talla hetkella norjalaiset ovat lehdistosalissa ainoat, jotka jaksavat hurrata esiintyjalleen. Ne pari norjalaista journalistia siis. Alkaako Norjan ennakkosuosikin paikka horjua?!!! Varmaa on ainakin se, ettei tama laulu erityisen hyvin kuuntelua kesta. Esitys on viimesita piirua myoten totutun kaavan mukainen. Tottahan 20. esiintymisnumero takaa Norjalle jo paikan vahintaankin puolen valin ylapuolella, mutta ainakaan ylivoimaisena voittajaehdokkaana Norjaa ei voi pitaa. Symppis on tuo poika silti, vaikka hanesta on jo ehditty taalla diivaakin leipoa.
- Sitten on taas Alsoulla ja Ivanilla asiaa, jonka jalkeen vieraillaan green roomissakin. Lapatysten jalkeen Ukrainaan. Toisin kuin Norja, Ukraina on noussut viisuviikon aikana suursuosikiksi, ja jopa varteenotettavaksi voittajasuosikiksi. Svetlana saakin yleison villiksi jo pelkalla olemuksellaan. Yleiso on transsissa. Ja kieltamatta valtaa tuo transsi pikkuhiljaa minutkin, nimim. "Fuck the crisis" -paidan onnellinen omistaja.
- Romanian Elenan vuoro on seuraavaksi aika ylistaa Balkanin tyttojen tanssitaitoja. Ja melko hyvinhan nuo lanteet liikkuvat. Laulu jaa jotenkin puuroksi, joten kisavasymysta Elenallakin havaittavissa. Talla laulamisella ei kylla paikkaa kymmenen joukossa tule. Lopussa laulettiin jo selkeasti nuotin vieresta. Noh, Suomen lamppariksihan tata on kutsuttu jo semifinaalissakin. ;)
- Iso-Britannia ja Jade on myos yksi ennakkosuosikeista. Ei ehka niinkaan savelman omaperaisyyden takia, vaan tietysti Andrew Lloyd Webberin takia, joka nahdaan lavalla myos illan esityksessa. Harjoitusvaiheessa Webberia tuuraa sen sijaan statisti. Jade laulaa keskinkertaisesti ja sortuu viela yliesiintymiseenkin. Vaikka tytto onkin herttaisen ujo symppis, niin en ole tata pakettia ostamassa. Ja miksi ostaisinkaan, kun pressikeskuksen avuliaat Aatut kuljettavat naita levyja pressiluukkuun hartiat krampissa.
- SUOMIIIII!!!! Eiliset iltaharjoitukset olivat kuulemma menneet Suomen osalta laulullisesti penkin alle. Karoliina kun on flunssassa. Kieltamatta Karoliina tuntuu saastelevan aantaan vielakin. Siita huolimatta Karoliina pysyy aanessa loistavasti! Esitys on yhta energinen kuin semifinaalissakin. Nahdakseni kuvaukseenkin on lisatty muutamia extrakikkoja tehostamaan laulun syketta. Hienosti meni! Todella hienosti! Suomalaisten lehdiston jasenten lisaksi muut eivat tuntuneet jostain syysta suuremmin innostuvan.
- Finaalin paattaa viimeinen viidesta suorasta finalistista eli Espanja. Usean vuoden matalalennon jalkeen Espanja on kylla nousemassa takaisin kymmenen parhaan joukkoon. Suomen kannalta on erittain harmillista, etta Espanjan dancepop-henkinen rytke on vuorossa heti Suomen peraan. Espanja on myos panostanut esitykseensa suureellisesti. Soraya esiintyy sini-kultaisessa minimittaisessa mekossa ja suoritetaanpa lavalla katoamistemppukin. Laulullisesti Espanja onnistuu mainiosti. Toivottavasti kilvassa ei kay niin, etta Espanja kumoaa Suomen.

Kuinka kilpailussa sitten kay, se nahdaan illalla kello 22 Suomen aikaa. Toivotan kaikille oikein hyvaa viisuiltaa! Mina lahden nyt pizzalle ja sen jalkeen valmistautumaan iltaan!

2 kommenttia:

Tiia kirjoitti...

Tätä on kiva seurata, kiva että jaksat kirjoitella :)

Unknown kirjoitti...

Meillakin tanaan pizzaa -- teen itse -- ja jalkkariksi vaniljajaateloa ja mustikoita. Joulu joulu on meilla...kuka on voittajasuosikkisi?