sunnuntai 31. elokuuta 2008

Katso, mihin matkustat...

Aasia

* Afganistan

o Homoseksuaalisuuden lainsäädännöllinen asema maassa on epäselvä. Taliban-hallituksen aikana homoja vastaan käytettiin kuolemanrangaistusta.

* Arabiemiirikunnat

o Homoseksuaalisuus on kriminalisoitu sodomiana.

* Bahrain

o Bahrainin laissa seksuaalinen kanssakäyminen miesten kesken on kielletty luonnonvastaisena. Rangaistuksena voidaan tuomita enintään kymmenen vuotta vankeutta.

* Bangladesh

o Laki kieltää homoseksuaalisen kanssakäymisen vankeuden ja sakkojen uhalla.

* Bhutan

o Laissa kielletään "luonnonvastainen seksi", joka on määritelty vähäiseksi rikkomukseksi. Siitä tuomitaan enintään vuoden vankeusrangaistus.

* Brunei

o Homoseksuaalisuus on laitonta, ja maksimirangaistus on kymmenen vuoden vankeus. Siitä voidaan myös sakottaa.

* Filippiinit

o Lakia homoseksuaaleja vastaan ei ole. Heitä ei kuitenkaan päästetä armeijaan.

* Indonesia

o Laki ei kiellä homoseksuaalista kanssakäymistä. Jos se on kuitenkin tapahtunut alle 18-vuotiaan henkilön kanssa, rangaistuksena voi olla enintään viiden vuoden vankeus. Aceh'ssa saatetaan kuitenkin soveltaa šaria-lakia, joka tuomitsee homoseksuaalit ankarasti. Vuonna 2003 tehty ehdotus homoseksuaalisuuden kriminalisoimiseksi maanlaajuisesti kaatui.

* Intia

o Homoseksuaalisuus on laitonta, mutta käytännössä siitä rangaistaan harvoin.

* Iran

o Homoseksuaalisuus on kiellettyä. Lain mukaan seksuaalinen kanssakäyminen miesten kesken on sodomiaa, joka johtaa kuolemanrangaistukseen. Lesboja rangaistaan 100 ruoskaniskulla, paitsi jos kyseessä on nelinkertainen rikoksenuusija, jolloin tuomitaan kuolemanrangaistus. Vuonna 2005 sai kansainvälistä huomiota tapaus, jossa teini-ikäiset Mahmoud Asgari ja Ayaz Marhoni hirtettiin homoseksuaalisuudesta tuomittuina. Iranin viranomaiset sanoivat heidän myös raiskanneen itseään nuoremman pojan, mutta ihmisoikeusjärjestöt pitivät väitettä tekaistuna ja tuomitsivat teloituksen.

* Jemen

o Rikoslaki kieltää homoseksuaalisuuden jopa kuolemanrangaistuksen uhalla.

* Jordania

o Homoseksuaalinen kanssakäyminen on laillista, mutta maassa on ilmennyt homoihin kohdistuneita kunniamurhia.

* Kuwait

o Homoseksuaalinen kanssakäyminen on laitonta. Jos toinen partneri on ollut tekohetkellä alle 21 vuotta, maksimirangaistus on kymmenen vuotta vankeutta, muussa tapauksessa seitsemän.

* Libanon

o Homoseksuaalinen kanssakäyminen on laitonta. Vuoden 1943 rikoslaki määrää siitä enintään vuoden vankeusrangaistuksen. Vuonna 2003 tätä lainkohtaa laajennettiin siten, että rangaistus on vankeutta yhdestä kuukaudesta yhteen vuoteen ja sakko.

* Malediivit

o Laki homoja ja lesboja vastaan on voimassa. Seksuaalinen kanssakäyminen miesten kesken on rangaistavaa 9 kk–1 v maastakarkotuksella tai 10–30 ruoskaniskulla. Lesboja rangaistaan 9 kk–1 v kotiarestilla, mutta myös heitä tiedetään rangaistaneen ruoskaniskuin.

* Malesia

o Malesian rikoslaissa ei suoraan mainita homoseksuaalisuutta, mutta siinä kielletään luonnonvastaiseksi luonnehdittu yhdyntä suuhun tai anukseen. Laki määrää siitä enintään 20 vuotta vankeutta. Tunnettu tapaus sattui 8. elokuuta 2000, kun poliitikko ja entinen varapääministeri Anwar Ibrahim tuomittiin "sodomiasta" yhdeksän vuoden vankeuteen. Oikeudenkäynti oli kiistanalainen, ja sekä Amnesty International ja Human Rights Watch kyseenalaistivat tuomion. Ibrahim päätettiinkin vapauttaa syyskuussa 2004.

* Myanmar

o Homoseksuaalinen kanssakäyminen on laitonta. Rikoslaki säätää rangaistukseksi elinikäisen maastakarkotuksen tai sakon ja enintään kymmenen vuoden vankeuden.

* Nepal

o Homoseksuaalinen kanssakäyminen on laitonta ja johtaa enintään vuoden vankeusrangaistukseen tai sakkoon.

* Oman

o Homoseksuaalinen kanssakäyminen on laitonta ja johtaa vankeusrangaistukseen kuudesta kuukaudesta kolmeen vuoteen.

* Pakistan

o Homoseksuaalinen kanssakäyminen on laitonta ja voi rikoslain mukaan johtaa elinkautiseen vankeusrangaistukseen.

* Pohjois-Kypros

o Homoseksuaalinen kanssakäyminen on laitonta.

* Qatar

o Voimassa oleva rikoslaki määrää homoseksuaalisesta kanssakäymisestä elinkautisen. Samassa lainkohdassa kriminalisoidaan aviorikos ja raiskaus, joista rikosoikeudellinen rangaistus on sama.

* Saudi-Arabia

o Maassa sovelletaan tiukkaa šaria-lakia. Homoseksuaalisesta kanssakäymisestä seuraa kuolemanrangaistus. Tuomitseminen edellyttää, että todistajina on neljä tervejärkistä ja luotettavaa mieshenkilöä.

* Singapore

o Rikoslaki kriminalisoi homoseksuaalisen kanssakäymisen. Seurauksena voi olla pitkä vankeusrangaistus (elinkausi tai max. 10 vuotta) ja sakko.

* Sri Lanka

o Laki kieltää homoseksuaalisen kanssakäymisen, josta seuraa enintään kymmenen vuotta vankeutta.

* Syyria

o Laki kieltää homoseksuaalisen kanssakäymisen. Rangaistuksena on enintään kolmen vuoden vankeus.

* Turkmenistan

o Turkmenistanilainen rikoslaki määrää miesten keskisestä seksistä enintään kahden vuoden vankeusrangaistuksen.

* Uzbekistan

o Miesten välinen seksi on rikos, joka johtaa enintään kolmen vuoden vankeuteen.

Afrikka

* Algeria

o Laki kieltää homoseksuaalisen kanssakäymisen, josta säädetään rangaistuksena 500–2 000 Algerian dinaarin sakko ja vankeutta kahdesta kuukaudesta kahteen vuoteen. Jos toinen partneri on kuitenkin alle 18-vuotias, vanhemman partnerin maksimirangaistukset ovat kolme vuotta vankeutta ja 10 000 dinaarin sakko.

* Angola

o Maan nykyinen rikoslaki kieltää homoseksuaalisen kanssakäymisen.

* Benin

o Homoseksuaalisuus on laitonta. Siitä seuraa rangaistuksena 1–3 vuotta vankeutta ja 100 000–500 000 frangin sakko.

* Botswana

o Homoseksuaalinen kanssakäyminen kielletään, ja siitä seuraa enimmillään seitsemän vuoden vankeusrangaistus. Myös sen yritys on kriminalisoitu viiden vuoden vankeuden maksimirangaistuksella.

* Djibouti

o Laki kieltää homoseksuaalisuuden.

* Egypti

o Lain mukaan homoseksuaalisuus ei ole rangaistavaa, mutta käytännössä homoja vastaan on sovellettu muita lakeja.

* Eritrea

o Eritrean lain mukaan homoseksuaalisuus johtaa vankeusrangaistukseen, jonka kesto määritellään tapauskohtaisesti (min. 10 päivää, max. 3 vuotta).

* Etiopia

o Laki säätää homoseksuaalisesta kanssakäymisestä vankeusrangaistuksen.

* Gambia

o Homoseksuaalinen kanssakäyminen on lainvastaista ja johtaa 14 vuoden vankeuteen.

* Ghana

o Ghanan laki kieltää homoseksuaalisen kanssakäymisen. 21. lokakuuta 1994 Capital Gay -lehti uutisoi ghanalaisen homomiehen saaneen Etelä-Afrikasta turvapaikan. 1. syyskuuta 2006 hallitus kielsi homojen oikeuksia käsitelleen konferenssin, joka oli tarkoitus pitää Ghanassa muutaman päivän kuluttua.

* Guinea

o Homoseksuaalisuus on laitonta. Rangaistuksia ovat vankeus (6 kk–3 v) ja sakko. Jos toinen partnereista on ollut tekohetkellä alle 21-vuotias, tulee Guinean rikoslain mukaan soveltaa maksimirangaistusta.

* Guinea-Bissau

o Homoseksuaalinen kanssakäyminen on laitonta.

* Kamerun

o Maan laki kieltää homoseksuaalisuuden. Siitä on säädetty mahdollisiksi rangaistuksiksi vankeutta kuudesta kuukaudesta viiteen vuoteen ja 20 000–200 000 frangin sakko.

* Kenia

o Homoseksuaalisuus on laitonta ja saattaa johtaa 14 vuoden vankeuteen. Jos törkeän tekomuodon tunnusmerkistö täyttyy, rangaistus on 21 vuotta. Myös homoseksuaalisen kanssakäymisen yritys on kriminalisoitu ja voi johtaa 7 vuoden vankeuteen.

* Kongon demokraattinen tasavalta

o Laissa ei mainita homoseksuaalisuutta, mutta homoja vastaan voidaan soveltaa erästä lainkohtaa ("rikkeet moraalia vastaan"). Seuraamuksia ovat sakko ja vankeutta kolmesta kuukaudesta viiteen vuoteen.

* Lesotho

o Laissa kielletään seksuaalinen kanssakäyminen miesten kesken.

* Liberia

o Homoseksuaalisuus on laitonta.

* Libya

o Homoseksuaalinen kanssakäyminen on laitonta ja johtaa enintään viiden vuoden vankeusrangaistukseen.

* Malawi

o Homoseksuaalinen kanssakäyminen on vankeusrangaistuksen uhalla kielletty.

* Marokko

o Homoseksuaalinen kanssakäyminen johtaa vankeuteen kuudesta kuukaudesta kolmeen vuoteen. Lisärangaistuksena tulee sakko, joka on kooltaan 120–1 000 dirhamia.

* Mauritania

o Rangaistus homoseksuaalisuudesta aikuisille muslimimiehille on julkinen kivitys. Seksuaalinen kanssakäyminen myös naisten kesken on laitonta.

* Mauritius

o Rikoslaki määrää homoseksuaalisesta kanssakäymisestä enintään viiden vuoden vankeusrangaistuksen.

* Mosambik

o Homoseksuaalinen kanssakäyminen on laitonta.

* Namibia

o Miesten keskeisestä seksuaalisesta kanssakäymisestä puhutaan rikoslaissa "luonnonvastaisena seksuaalirikoksena".

* Nigeria

o Homoseksuaalinen kanssakäyminen on laitonta ja johtaa enintään neljäntoista vuoden vankeuteen. Joissain pohjoisissa osavaltioissa sovelletaan islamiin pohjautuvaa šaria-lakia, mikä johtaa homoseksuaalisuudesta tuomittujen kuolemanrangaistukseen kivittämällä.

* Sambia

o Laki kieltää homoseksuaalisen kanssakäymisen luonnonvastaisena. Rangaistukseksi on säädetty neljäntoista vuoden vankeus.

* São Tomé ja Príncipe

o Homoseksuaalinen kanssakäyminen on laitonta.

* Senegal

o Homoseksuaalinen kanssakäyminen on laitonta. Rangaistuksena on vankeus yhdestä viiteen vuoteen ja sakko. Jos toinen partneri on ollut tekohetkellä alle 21-vuotias, sovelletaan aina rangaistusasteikon yläpäätä.

* Seychellit

o Homoseksuaalisuus on rikos, josta rangaistaan enintään neljäntoista vuoden vankeudella.

* Sierra Leone

o Nykyinen rikoslaki mahdollistaa homoseksuaalisuudesta elinkautisen. Yrityskin on kriminalisoitu, vaikka siitä tuomitaan lievempi rangaistus.

* Somalia

o Somalian rikoslaki määrää homoseksuaalisuudesta vankeutta kolmesta kuukaudesta kolmeen vuoteen. Toisinaan saatetaan soveltaa islamin opetuksiin pohjautuvaa šaria-lakia, joka säätää homoseksuaalisesta kanssakäymisestä kuolemanrangaistuksen.

* Sudan

o Laki kieltää homoseksuaalisen kanssakäymisen sodomiana, josta säädetään ensimmäisellä ja toisella kerralla sataan ruoskaniskuun ja enintään viiden vuoden vankeuteen. Kolminkertainen rikoksenuusija saatetaan tuomita elinkautiseen vankeusrangaistukseen tai kuolemaan.

* Swazimaa

o Laki kieltää miesten välisen anaaliyhdynnän.

* Tansania

o Laki kieltää homoseksuaalisen kanssakäymisen. Rangaistuksena on elinkautinen tai vähintään 30 vuoden vankeus, ja jos toinen partneri on ollut tekohetkellä alle 10-vuotias, aina elinkautinen.

* Togo

o Homoseksuaalinen kanssakäyminen on rangaistavaa kolmen vuoden vankeudella ja sakolla.

* Tunisia

o Homoseksuaalinen kanssakäyminen kielletään Tunisian rikoslaissa "sodomiana". Rangaistuksena on enintään kolme vuotta vankeutta.

* Uganda

o Nykyinen rikoslaki mahdollistaa homoseksuaalisuudesta elinkautisen vankeusrangaistuksen.

* Zimbabwe

o Homoseksuaalinen kanssakäyminen on sakon ja vankeuden uhalla kielletty.

Etelä-Amerikka

* Guyana

o Homoseksuaalisuudesta saatetaan tuomita elinkautiseen vankeuteen.

Eurooppa

* Serbia

o Homoseksuaalinen kanssakäyminen laillistettiin Vojvodinassa 1981 ja koko Serbiassa 1994. Homoja ei kuitenkaan päästetä asepalvelukseen. Marraskuussa 2006 voimaan astunut uusi perustuslaki kieltää homoliitot ja rekisteröidyt parisuhteet.

Oseania

* Cookinsaaret

o Homoseksuaalinen kanssakäyminen on kiellettyä, vaikka Cookinsaaret ovat osa Uutta-Seelantia. Siitä voi seurata vankeusrangaistus.

* Kiribati

o Kiribatin rikoslaki säätää homoseksuaalisesta kanssakäymisestä 14 vuoden vankeusrangaistuksen.

* Nauru

o Homoseksuaalisuus on rikos, josta saatetaan tuomita 14 vuoden vankeusrangaistus.

* Niue

o Homoseksuaalinen kanssakäyminen on laitonta ja johtaa kymmenen vuoden vankeusrangaistukseen.

* Palau

o Palaulla homoseksuaalinen kanssakäyminen lasketaan "sodomiaksi", josta seuraa lain mukaan kymmenen vuoden vankeusrangaistukseen.

* Papua-Uusi-Guinea

o Homoseksuaalisuus on rikos, joka johtaa enintään neljäntoista vuoden vankeusrangaistukseen.

* Salomonsaaret

o Homoseksuaalisuus on rikos, josta tuomitaan 14 vuotta vankeutta.

* Samoa

o Homoseksuaalisuus on rikos, josta saatetaan tuomita vankeuteen.

* Tokelau

o Lain mukaan rangaistus homoseksuaalisesta kanssakäymisestä on 10 vuoden vankeus.

* Tonga

o Homoseksuaalisuus on rangaistavaa enintään kymmenen vuoden vankeudella.

* Tuvalu

o Laki määrää homoseksuaalisuudesta 14 vuoden vankeusrangaistuksen.

* Uusi-Seelanti

o Homoseksuaalisuus on laillista ja parisuhteen rekisteröinti mahdollista. Laki ei koske kuitenkaan Cookinsaaria, Tokelauta ja Niuea, joilla homoseksuaalinen kanssakäyminen on vankeusrangaistuksen uhalla kielletty.

Pohjois- ja Väli-Amerikka

* Antigua ja Barbuda

o Anaaliyhdyntä miesten kesken on laitonta. Jos aikuinen on kohdistanut sen alaikäiseen, rangaistus on elinkautinen vankeus. Muussa tapauksessa aikuinen rikoksentekijä tuomitaan 15 vuoden ja alaikäinen 5 vuoden vankeuteen.

* Bahama

o Homoseksuaalinen kanssakäyminen on laillista, paitsi jos se tehdään julkisesti, jolloin seurauksena on vankeusrangaistus. Homoseksin suojaikäraja on 18 vuotta eli kaksi vuotta korkeampi kuin heteroilla.

* Barbados

o Homoseksuaalinen kanssakäyminen on virallisesti vankeuden uhalla kiellettyä, mutta lakia ei sovelleta usein.

* Belize

o Homoseksuaalisuus on rangaistavaa kymmenen vuoden vankeudella.

* Dominica

o Dominican lain mukaan homoseksuaalisuudesta saatetaan tuomita enintään kymmenen vuotta vankeutta. Vankeus voidaan myös korvata pakkohoidolla psykiatrisessa hoitolassa.

* Grenada

o Homoseksuaalinen kanssakäyminen on lailla kiellettyä ja voi johtaa kymmenen vuoden vankeusrangaistukseen.

* Honduras

o Voimassa ei ole lakia homoseksuaalisuutta vastaan. Vuodesta 2005 lähtien homoliitot ja homojen oikeus adoptioon on kuitenkin kielletty Hondurasin perustuslaissa.

* Jamaika

o Homoseksuaalisuus johtaa enintään kymmenen vuoden vankeusrangaistukseen.

* Nicaragua

o Homoseksuaalinen kanssakäyminen on laitonta.

* Saint Kitts ja Nevis

o Rangaistavaa enintään kymmenen vuoden vankeudella.

* Saint Lucia

o Homoseksuaalinen kanssakäyminen on laitonta.

* Saint Vincent ja Grenadiinit

o Homoseksuaalinen kanssakäyminen on vankeusrangaistuksen uhalla kielletty.

* Trinidad ja Tobago

o Miesten välinen anaaliyhdyntä on rangaistavaa 25 vuoden vankeudella. Seksuaalinen kanssakäyminen myös naisten välillä on laitonta, mutta siitä rangaistaan lievemmin.

2 kommenttia:

Kirjuri kirjoitti...

Olen miettinyt millainen lottovoitto oli syntyä Suomeen avioeroprosessin tähden... Näyttääpi olevan paljon muitakin syitä, joitten johdosta voi olla ylpeä suomalaisuudestaan (vaikkeivät asiat täälläkään niin hyvin ole kuin pitäisi kun esim. adoptio-oikeutta ei ole).

Piritta kirjoitti...

Hei LiMoNy! Eksyin sun blogiin juuri ja vaikuttaa tosi hyvältä! Sitä piti myös sanoa, että oon aina ollut maailman suurin Tuvalu-fani, mutten ton listan jälkeen enää taida ollakaan. Halaus!

-Piritta