perjantai 28. toukokuuta 2010

Finaali - kenraaliharjoitus

Hei taas "pitkästä aikaa"! Eilen oli tämä bloggaaja sen verran väsynyt, että jätti semifinaalin harjoituskommentoinnit tekemättä. Jäin hostelliin keräämään voimia illan toiseen semifinaaliin, joka olikin musiikillisesti huomattavasti parempi kuin ensimmäinen. Täytyy sanoa molempien semifinaalien osalta, että jatkoon pääsi jokseenkin erikoisia maita, tosin suosikitkaan (Kroatiaa lukuunottamatta) eivät pettäneet odotuksia.

Huomenna kilpaillaan 25 maan finaali, jonka kenraaliharjoituksen reaaliaikainen kommentointi alkaa kello 15.30 (Suomen aikaa).

Norjan televisioyhtiön 17 miljoonan budjetti on kasvanut 27-miljoonaiseksi, tosin ei sitä kyllä juuri mistään huomaa. Visuaalisuuteen on kuitenkin panostettu ainakin aloitusvideoissa. Finaalin avausnumeossa näytetään euroviisujen historian havinaa - sitä kuinka eurooppalaiset ovat jo vuosikymmeniä tuijotelleet tätä viihteellistä taidepläjäystä erilaisista televisiovastaanottimista. Euroviisujen historia on todentotta pitkä. Kuka olisi voinut vuonna 1956 uskoa, että vielä 54 vuotta myöhemmin juhlittaisiin 55. laulukilpailua eikä musiikkiviihteelle ole loppua näkyvissä. Historiakatsaus päättyy Norjan viime vuoden voittotunnelmien dramatisointiin, kuinkas muuten! Kilpailun alussa erinäköiset ja eri-ikäiset kasvot toivottavat mailleen onnea eurovision laulukilpailuun vuodelle 2010. Viimeisenä onnea toivottaa Norjan Alexander Rybak, joka myös avaa voittoisalla laulullaan tämän vuoden euroviisufinaalin.

Kolmen juontajan voimin jatketaan myös finaalissa. Juontajat vaikuttavat ainakin vielä tässä kenraaliharjoitusvaiheessa hieman kännisiltä. Hihityttää ja hekotuttaa eivätkä varsinaiset juonnot oikein pääse käyntiin. Teknisiä ongelmia tuntuu olevan riittämiin. Juontojen lisäksi kameratyö ontuu eivätkä valotkaan toimi niin kuin pitäisi. Alkuhankaluuksien jälkeen päästään kuitenkin asiaan. Finaalin käynnistää Azerbaidzan. Safura jatkaa hyvää laulusuoritustaan, mutta koreografiassa olisi osin muutoksen varaa. Valitettavasti tässä vaiheessa kilpailua siihen ei ole kuitenkaan enää mahdollisuutta. Loppupuolella pistetään taas semifinaalista tuttuun tapaan juoksuksi.

Espanja esiintyy finaalissa numerolla kaksi. Karismaattinen käkkäräpää on saanut taustalleen neljä hassunhauskaa tanssivaa sirkushahmoa. Tausta on esityksessä sininen, joka sopii hyvin, sillä taustaryhmät ovat reilusti valko-pinkissä. Kertosäkeessä myös lava vaihtuu pinkin ja lilan sävyihin. Hienosti laulaa mies ja lavalla on loppupuolella upeat ilotulitteet! Kilpailunumerolla kaksi ei ole koskaan voitettu, mutta en pitäisi Espanjan voittoa mahdottomana.

Isäntämaa Norja on saanut kolmannen esiintymisnumeron. Didrik aloittaa laulunsa täysin pimeällä lavalla. Laulu on alussa jotenkin ponnetonta ja poikakin näyttää mustassa puvussaan vähän väsähtäneeltä. Norjan karsintaesityksestä (eli esikatseluvideosta) sovitus on muuttunut niin, että taustalle on tullut gospel-kuoro. Valitettavasti ainakin kenraaliharjoituksen laulusuoritus jää karaoketasolle. Eivätkä sitä pelasta edes lopun korkeat kiekaisut. Laimeaa, laimeaa.

Neljäntenä pannaan ruutia koneeseen, sillä vuorossa on Moldova. Moldovan Olia on parantanut entisestään laulamistaan. Mitään erityisiä muutoksia itse esityksessä ei semifinaaliesitykseen nähden ole, ellei tytön uutta hiusmallia lasketa sellaiseksi. Rauhallisen alun jälkeen Moldova kyllä erottuu joukosta edukseen! Lopun kiitokset tulivat venäjäksi (!!!) ja englanniksi.

Viidentenä palataan takaisin rauhallisempiin tunnelmiin, kun esiintymässä on yllätysfinalisti Kypros. Kyproksella on tämän vuoden viisuissa todella kansainvälinen tiimiin. Lavajoukkioon kuuluvat walesilaisen Jonin lisäksi norjalais-kreikkalais-kyproslainen taustatiimi. Eurooppalaisella yhteistyöllä pyritään siis parhaaseen mahdolliseen lopputulokseen. Jon toimii kamerassa mukavasti, vaikka laulu on itsessään kovin kotikutoinen.

Eikä ollut yllätyksetön tiistaikaan, nimittäin Bosnia-Hertsegovina palkittiin tiistai-illan päätteeksi finaalipaikalla. Esiintymisnumero tällä turhakkeella on kuudes. Tämä minimies kyllä jaksoi bailata illassa vielä semifinaalinsa jälkeenkin. Vähän diivamaisen kuoren takia löytynee kuitenkin ihan tavallinen tuittuipäinen homorokkari (tämä on siis oma päätelmä). Lavalla "Hanna-Riikka Siitonen" -wannabe sekä "Nina Tapio" -wannabe. Vaikka lava on näyttävä, ei se silti kanna tätä epäuskottavaa revittelyä jumbosijoilta ylemmäs. Sori Bosnia.

Belgian laulun alkaessa tekniset ongelmat tavoittavat myös lehdistökeskuksen, mutta sopivasti laulun alkaessa myös kuvayhteys palasi. Belgian poika on erittäin symppis ja kulki naama onnesta soikeana semifinaalinsa jälkeen. Ihan syystäkin, sillä Belgia ei ole ollut euroviisufinaalissa sitten vuoden 2004. Poika vetää herkästi, mutta onko esiintymisnumero tälle kauniille balladille hieman liian alkupäässä? Ainakin palaset olisivat kohdallaan vaikka mihin.

Herkistelyn jälkeen menee Serbia suoraan jalan alle kulkematta lähtöruudun kautta! "Ovo je Balkan" on ollut ainakin viisuviikon juhlien kestohitti, jonka imu vetää tanssilattioille aivan kenet tahansa. Olivatpa tuossa semifinaalin jälkeen allekirjoittaneellakin vähän jalat pakotuksen alaisena ja syy oli juurikin tässä laulussa. ;) Esityksessä ei ole suuria muutoksia. Mielenkiintoista panna merkille, miten energisenä ja tosissaan Milan hoitelee harjoitusrutiinit tälläkin erää. Energiapommi!

Sokerishokkia Euroopalle tarjoaa seuraavaksi Valko-Venäjä, jolle lahjoitettiin tässä musiikkikilpailussa finaalipaikka. Valko-Venäjän siivet olivatkin ainoat, jotka kantoivat finaaliin saakka Maltan jäädessä rannalle. Esityksestä ei voi sanoa muuta. Korni on. Mutta sitten olisi Irlannin vuoro. Nyt tarjottaisiin Niamh Kavanaghille mahdollisuutta euroviisuhistorian tekemiseen hopealautasella. Niamh voitti vuonna 1993, mutta tänään äänessä tuntuu kyllä pieni rasitus. Ammattilaisen elkein tämä Grammy-voittaja hoitaa harjoituksen alusta loppuun.

Parin balladin jälkeen saadaan taas riehakkuutta lavalle, kun Kreikan körmy pistää jalalla koreasti. Kreikan viisuvoiton saattaa estää tänä vuonna myös kilpailunumero. Totutusti euroviisuareenoilla on pärjätty selkeästi paremmin loppupään kilpailunumeroilla. Kreikan etu on esiintymispaikka kahden balladin perässä. Serbian sävelmän tavoin, myös Kreikka on tanssituttanut euroviisukansaa viikon aikana runsaasti. Giorgoksen äänessä on myös kuultavissa rasitusta hektisen viisuviikon jäljiltä.

Viisuviikkojen symppislistan kärkipäähän kuuluva Ison-Britannian Josh lähtee liikennöimään valkoisten laatikkojen sisästä ja jatkaa liikennöintiään eri korkeuksilla. Ennen kilpailua olin valmistautumassa brittien euroviisuhistorian toiseen nollatulokseen, mutta ehkäpä tämä tulee pisteitä saamaan. Esitys itsessään on tyylikäs. Tuskin kärkeen kuitenkaan. Lava on sini-valkoinen ja Josh esiintyy tummassa puvussa, kuten kovin monet miesartistit tänä vuonna. Brittien esityksen jälkeen tuli mystinen paussi. Mainospaussi?

Ja eiku etteepäite! Balladilinjoilla meitä viihdyttää Georgia. Tuttuun tapaan puna-valkoisessa ollaan lavalla. Mukavasti Sofia laulaa, mutta esityksen koreografia on kyllä balladille aivan liian tapahtumarikas. Vaikka Georgia tulee saamaan naapuri- ja siirtolaistukea, on vaikea kuvitella laulun menestyvän tuloslistan puolta väliä korkeammalle. Georgian jälkeen möykäksi pistää Turkki. Jos Eurooppa tahtoo rock-henkisemmän vaihtoehdon, se äänestää Turkkia, ei Bosniaa. Turkin esityksessä on paljon visuaalisuutta, mutta ei kuitenkana överimittakaavassa. Turkki on jälleen kerran panostanut. Tämäkään esitys ei ole merkittävästi erilainen semifinaaliesitykseen verrattuna.

Herkut ovat taas tyrkyllä, kun lavalla etsii aarretta sateenkaaren päästä Albania. Tämä "varttunut Lady Gaga" tuntuu muuttuvan päivä päivältä nasaalimmaksi. Olisiko flunssaa? Rytkyn ideaa en vieläkään oikein ymmärrä, mutta enpä minä muodin asiantuntija olekaan. Laulusuoritus on hyvä, jos nasaalista tykkää. Veikkaan, että balladivoittoisena vuonna Albania tulee löytymään kymmenen kärjestä lopputuloksissa. Albanian jälkeen tanssiliikkeitä sovitellaan Islannin muottiin. Valitettavasti Islanti tuntuu jäävän hieman Albanian "jatko-osaksi". Lehdistökeskuksessa Islannin varma esitys kuitenkin tuotti lämpimät aplodit.

Ukraina meni täysin ohi. Hohhoijaa. Hyvin tais laulaa. Ja sitten Ranskaan! Kovasti tanssataan lavalla ja ihan mukavasti ottaa yleisön, mutta tulee ehkä ennemmin mieleen body combat -tunti kuin euroviisufinaaliesitys... No further commentation needed. Flopiksi veikkaan. Lava on kyllä ranskan esityksen aikana upea. Helmiä sioille. Romania astuu lavalle Ranskan jälkeen ja esittää laulunsa täsmälleen samaan tapaan kuin semifinaalissaan ja niin monia kertoja aiemminkin. Paulan ääni toimii jälleen moitteitta. Upea koulutettu ääni.

Kilpailunumerolla 20 esiintyy Venäjä . Venäjä oli yllätysfinalisteja, joka sai osakseen valtavat buuaukset semifinaalin jälkeen. Finaalipaikasta huolimatta en jaksa uskoa, että Moskovassa kilpailtaisiin vuonna 2011. Toisaalta varsin miellyttävä kontrasti Romanian jälkeen - ja eihän tämä nyt ihan toivoton biisi ole, ainakaan näin 30 kuuntelukerran jälkeen. Viimeinen viidennes on lähdössä...

Ja askelta lähempänä unelmansa täyttymystä on 196-senttinen Eva Rivas, joka edustaa Armeniaa. Välillä Evan lavaliikennöinti menee vähän liiallisuuksiinkin ja joku voisi kutsua lavalla olevaa valtavaa aprikoosinkiveä hieman korniksi, mutta kyllähän tämä pistää jalan vipattamaan väkisinkin. Eva suoriutuu harjoituksestaan erittäin hienosti ja jaksaa vielä lopussa revitelläkin. Tukan olisi voinut kammata.

Azerbaidzanin lisäksi kilpailun suurimpia ennakkosuosikkeja on Saksa. Saksa on ehkä jopa todennäköisempi voittajaehdokas nyt, kun fortuna heitti Azerbaidzanin kilpailun alkupäähän. Nuori Lena löytää kyllä kamerakulmat mukavasti. Laulu ei kyllä mene koko kolmea minuuttia aivan niin kuin Strömsössä, mutta toisaalta tarvitseeko edes? Onhan sitä nyt keskinkertaisella lauluäänellä voitettu ennenkin. Lena täytti viisuviikon aikana 19 vuotta ja nuoresta iästään huolimatta on pyörittänyt lehdistöä pikkusormensa ympärille - niin hyvässä kuin pahassa. Kirjoittajakollegani naapurustossa juuri kommentoivat, että laimeaksi jää eikä menestystä tule. Saas nähdä... Erittäin hyvää tekisi euroviisuinstituutiolle, jos viisuvoiton veisi 13 vuoden jälkeen yksi neljästä suuresta rahoittajamaasta. Edellinen big4-voittaja oli Iso-Britannia ja "Love shine a light" vuonna 1997.

Humputuksen jälkeen saadaan jälleen tunnelmointia koneistoon. Esiintymässä on nyt Portugalin ihastuttava Filipa. Filipa näyttää kamerassa edelleen kauniilta kuin nukke sekä laulaa ja esiintyy moitteitta. Portugali on muuten pisimpään yhä kilpailussa mukana oleva euroviisumaa, jolla ei viisuvoittoa ole. Eikä sitä tule tänäkään vuonna, vaikka hyvästä esiintymispaikasta on varmasti apua.

Mutta nyt pannaan balladit uudelle tasolle, kun vuorossa on Israel. Eilisessä semifinaalissaan sekä saman päivän harjoituksissa Harel teki viisuviikkonsa huonoimmat laulusuoritukset. Väsyneen näköinen Harel säästelee selkeästi ääntään ja hyvä niin, sillä harjoituksia ennen tositoimia on vielä tiedossa eikä omaa instrumenttia sovi rääkätä liikaa. Harelin ääni särkyy kuitenkin myös tänään loppumetreillä, tosin ei pahasti. Israelin nostan yhdeksi potentiaaliseksi euroviisuvoittajaehdokkaaksi. Onnetar arpoi lisäksi Israeli euroviisuhistorian ylivoimaisesti parhaalle esiintymispaikalle, toiseksi viimeiseksi.

Vuoden 2010 euroviisufinaalin tulee päättämään Tanska. Tanska on myös yksi tämän vuoden ennakkosuosikkeja. Itselleni jäi toisen semifinaalin jälkeen hieman mysteeriksi, miksi juuri Tanska on finaalissa eikä esimerkiksi huomattavasti iskevämpi Kroatia. Tanskalaiset hoitavat esiintymiset ammattimaisesti, vaikkei yhteistä kemiaa tunnu lavalla löytyvän vieläkään. Kilpailun päättävänä lauluna Tanskan olettaisi löytyvän tulosluettelosta kirkkaasti kymmenen parhaan joukosta. Hyvä niin, sillä onhan Tanska minunkin henkilökohtaisia suosikkejani. Itse tosin pidän enemmän sävelmästä itsestään kuin esityksestä.

Päivän henkilökohtainen finaalipuntari:

1. Azerbaidzan
2. Israel
3. Tanska
4. Irlanti
5. Armenia

6. Turkki
7. Moldova
8. Romania
9. Islanti
10. Serbia
11. Kreikka
12. Saksa
13. Valko-Venäjä
14. Belgia
15. Albania

16. Portugali
17. Espanja
18. Norja
19. Georgia
20. Ranska
21. Kypros
22. Ukraina
23. Iso-Britannia
24. Venäjä
25. Bosnia

Ei kommentteja: