keskiviikko 26. toukokuuta 2010

Välipäivän mietteitä


(kuva: Tony Latva; kuvassa: vasemmalla turkoosissa paidassa minä ja pöydässä lisäksi suomalaisia ja puolalaisia semifinaalitulosten surijoita)

No eihän tuo eilinen mennyt ihan niin kuin suunniteltiin. Eilisen semifinaalin jäljiltä mieli on kaikesta huolimatta hyvä. Eihän joka vuosi voi olla finaalissa! Suomi on nimittäin ollut taukoamattomasti finalisti vuodesta 2006 lähtien. Finalistivalinnat kummastuttivat silti niin toimittajia, kotimaisia faneja kuin ulkomaisia fanejakin. Erityisesti ihmetyttivät Venäjän, Bosnian ja Portugalin finaalipaikat. Bosnia oli mielestäni hyvin keskinkertainen pop-rock-tekele: melodia ei tartu, laulu on keskinkertaista ja ulosanti suorastaan tylsä. Eurooppa kuuli toisin. Portugalin finaalipaikan ymmärrän hieman paremmin, sillä tyttö lauloi hyvin ja näytti hyvältä kamerassa, vaikka sävelmä itsessään olikin hieman unohdettava. Venäjän jatkoonpääsy on täysi mysteeri. Jos laulu on vitsi, en ymmärrä sitä - jos laulu ei ole vitsi, en ymmärrä sitäkään.

Syynä lopputulokseen saattaa hyvinkin olla uusi äänestyssysteemi. Tänä vuonna myös semifinaaleissa tuomaroimassa ovat puhelinäänestäjien lisäksi myös kansalliset asiantuntijaraadit. Jokaisen maan asiantuntijaraadissa on kuitenkin vain viisi jäsentä, joten varsinaisten raatiäänien tulokset saattavat olla hyvinkin heterogeenisia eri maissa. Tämä taas saattaa vaikuttaa siten, että raatien ja puhelinäänestäjien maut saattavat mennä totaalisen ristiin, jolloin lopputulos on kompromissiratkaisu. Viime vuoden finaalissa kuitenkin raadit ja puhelinäänestäjät olivat huomattavan yksimielisiä. Kiinnostaisi tietää, miten mahtaa tänä vuonna olla. Suomen lopullinen semifinaalisijoitus selviää lauantaina 29. päivä finaalin jälkeen.

Ensimmäinen semifinaali kilpailtiin puolityhjällä Telenor Areenalla. Areenan kapasiteetista oli käytössä vain puolet ja ylälehterit suorastaan huokuivat tyhjyyttä. Toki siitäkin huolimatta areenalla semifinaalia seurasi vähintäänkin 10 000 silmä- ja korvaparia. Ihmetystä on eri maiden delegaatioiden keskuudessa herättänyt myös se, ettei edes kenraaliharjoituksiin ole (ilmeisesti?) ollut myynnissä yhtäkään lippua, vaan artistit ovat esiintyneet lähes tyhjälle areenalle. Kuuleman mukaan sentään finaalin kenraaliharjoitukset ovat loppuunmyytyjä live-tapahtumia.

Ihmettelyn aiheita on muutenkin ollut viikon aikana riittämiin. Järjestelyt on täällä Oslossa tehty vähän vasemmalla kädellä. Suuressa mittakaavassa kaikki tuntuu olevan kunnossa, mutta hienosäätö on jäänyt organisoinnissa vähemmälle. Ongelmia on niin areenakuljetuksissa, informaationkulussa, lehdistön työtilajärjestelyissä kuin lehdistötilaisuuksien järjestämisissäkin. Olen reissanut läpi kuudet euroviisut ja kaiken kaikkiaan järjestelyt ovat täällä Oslossa olleet näistä kuudesta huonoimmat - eivät huonot, mutta huonoimmat. Mietintämyssyä herättää myös tämä Oslon hintataso. Budjetti hupenee ja kirstun pohja näkyy jo. Joutuukohan kävelemään kotiin.

Kun semifinaali oli käyty, lähdettiin juhlistamaan eurovisioiltaa euroclubille. Kallistahan tuo oli, mutta huikean hauskaakin. Suomalaiset jaksoivat pitää lippua korkealla loppuun saakka. Paikalla käväisivät bailaamassa myös Kuunkuiskaajat. Mukana juhlahumussa olivat ainakin Viron pojat, Puolan Marcin, Valko-Venäjän hyönteiset sekä moldovalaiset.

Tiistaihin asti oli aikaa äänestää Suomen sijoitusta Oslon euroviisuissa. 90 prosenttia äänestäneistä oli sitä mieltä, että Suomi pääsee finaaliin. Kuitenkin ainoastaan 15 prosenttia äänestäneistä uskoi Suomen selviytyvän finaalin kärkikymmenikköön. Äänestäjiä oli yhteensä 19. Kiitos kaikille äänestäneille. Uudessa äänestyksessä kysytään, mihin päin Eurooppaa lähtisit euroviisuilemaan vuonna 2011 mieluiten.

Tulipa tästä päivityksestä kovin negatiivisvoittoinen kuitenkin. Negatiivisuuteen ei silti ole aihetta. Suomessa on käynnistynyt jo uuden euroviisun etsintä vuodelle 2011. Kaikki halukkaat voivat lähettää avoimeen kilpailuun kappaleita elokuun 2010 loppuun saakka. Eli kaikki joukolla voittosävelmää rustaamaan!

1 kommentti:

tonywerner kirjoitti...

"Valko-Venäjän hyönteiset" :D :D :D