keskiviikko 16. maaliskuuta 2016

Puolikas elämä, osa 18/?

Seksi myy, rakas päiväkirja. Näköjään säädyllisin kiertoilmauksinkin. Ja vaikka sukunimeni ei olekaan Kardashian. Intiimimpiä parisuhdepaljastuksiani sisältänyt edellinen blogitekstini oli sangen ylivoimaisesti kaikkien aikojen luetuin. Viimeisimmillä teksteilläni on ollut jo pitkälle toista sataa lukukertaa. Mukavaa, kun erilaiset aihepiirit kiinnostavat. Tämä on jo blogisarjani 18. osa, eikä loppua vielä näy. Kirjoituksia onkin nyt tullut kiivaaseen tahtiin. En tosin aio ikuisesti jatkaa ainakaan AVH-teeman vatvomista (AVH eli aivoverenkierron häiriö). Jatkossa tulen käymään läpi enemmän arkisia ilmiöitä, kuten viime aikoinakin ja kuntoutuminen kulkee tarinassa luontevasti mukana päivästä toiseen.

Löysin aamulla lattialta akupunktioneulan. Laitoin äkkiä tyhjän jauheliharasian sisällä roskiin, ennen kun se penetroituu meidän kummankaan raajoihin. Tuollaiset löydökset kuuluvat nykyiseen elämääni. Säilytämme minikämpässämme liikkumisen apuvälineiden lisäksi myös mm. suurehkoa akupunktiohoitopöytää. Ihan kaikkien ihmisten elämään kuuluu myös mm. kompastelu, kaatuminen, sirpaleet, veri, maustepippurit matolla jne, eivätkä ne aiheuta sen suurempaa teatraalista voihkintaa, paitsi silloin, kun iskee sen ukkovarpaan oikeassa kulmassa oikeaan paikkaan. Todellisuudessa siis kuvat lattialle pudotetusta lautasesta ja valkosipulihakkeestavoisivat olla kenen kodista tahansa. Vai väitätkö, ettei sinun keittiössäsi koskaan mikään lipeä lattialle? Yllättävän harvat terveet lumpiot myöskään murskaantuvat esim. kotioloissa kaatumisesta. Ihmiset toipuvat nyrjähdykksistä ja pinnallisista verensyöksyistä astuttuaan lasinsiruun.

Nyt kun olen tässä höyrynnyt jo ties kuinka monetta päivää vaihtoehtolääkityksestä, niin jatkan höyryämistäni. Toimittaja ja kuvataiteilija Rakel Liekki muistutti minua vlogissaan hyvin voimakkaasta lääkkeestä, jota nautitaan epätavallisesti korvien kautta - musiikista. Musiikki lääkitsee tutkitusti mm. aivohalvauspotilaita, jotka kärsivät usein hyvin samanlaisista oireista kuin minä. Aivohalvauksessa tuhoa aivoihin on aiheuttanut halvaus, minun tapauksessani päinvastainen tilanne eli aivokudokseen vuotanut veri. Erityisen merkittävä vaikutus on lempimusiikin kuuntelemisella. Minulle tehokasta musiikkilääkintää suositteli vakavalla naamalla jo neurologikin. Sen verran voimakas vaihtoehtolääke on siis kyseessä.

Tsemppiä toivotellaan paljon, viimeksi taksikuski, mutta kukaan ei ole erityisesti kehottanut minua kuuntelemaan musiikkia, vaikka se tutkitusti lääkitsisi aivojani. Jos siis haluat todella auttaa, järjestät tänä vuonna oikein monet euroviisukemut. Siinä mielikin lääkitään! Nyt olen ikäväkseni saanut tuhottua viimeisetkin nappikuulokkeet. Edessä on siis lääkinnällinen matka kauppakeskus Kaareen. Ihan länsimaisikin lääkkeitä pitäisi ostaa pian lisää. Nappeja orifiksiin siis.

Tänään neuropsykologi kertoi, että olen päässyt täysin eroon vasemman puolen neglect-oireistani eli huomiottajättämisestä. Sen sijaan joitakin neuropsykologisia oireita on testien mukaan vielä. Jatkossa teemme mm. visuaalisen hahmottamisen nopeusharjoituksia sekä luetun muistamisen harjoituksia. Edeltävässä testissä koinkin haastavaksi tehtävän, jossa piti lukea ääneen lyhyehkö uutinen ja pyrkiä muistamaan mahdollisimman pikkutarkasti tapahtumien kulku, tapahtumapaikka, aika ja muuta vastaavaa. Tämän jälkeen minun tuli itse kirjoittaa uutinen pääpiirteittäin.

Tänään harjoiteltiin lisäksi taas cutaani-hanskan eli ns. sähköhanskan kanssa toimintaterapiassa. Cutaani-hanska johtaa matalaaa sähköä kämmeneeni ja sen tarkoituksena on parantaa tuntoa. Itse hanska ei tunnu miltään, vaan tuntemus vastannee korkeintaan tuntemusta ähköisistä hiuksista. En osaa kuvailla tarkemmin, koska en tunne. Fysioterapiassa tehtiin keskivartalon lihaksistoa harjoittavia liikkeitä, yritettiin saada minua huomaamaan ja korjaamaan itsenäisesti jalan ulkokiertoa, joka on virheliike. Lopuksi harjoiteltiin kävelytekniikkaa. Hiki lensi, mikä on ihan mukavaakin, kun mitään hyötyliikuntaakaan ei oikein pääse tekemään. Tai varmaan pääsisi, mutta kun en tee.

1 kommentti:

Marianne kirjoitti...

Musiikin lääkinnällisiin ominaisuuksiin törmäsin muuten myös lääkäri Helena Mirandan kiinnostavassa uutuuskirjassa Ota kipu haltuun: siinä kerrottiin mielimusiikin kuuntelun vähentävän kipuja jopa lähes yhtä tehokkaasti kuin särkylääkkeet. Huiman toimiva troppi, eikä reseptiäkään tarvita :)